Google+ El s. XXI en violeta: Lambda i la Filmoteca visibilitzen la identitat de gènere al cinema

"Em declare en contra de tot poder cimentat en prejudicis, encara que siguen antics"

Mary Wollstonecraft

divendres, 28 de maig del 2010

Lambda i la Filmoteca visibilitzen la identitat de gènere al cinema

El dimarts 1 de juny, a les 20 hores, l'IVAC-La Filmoteca i el Col•lectiu Lambda de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals inauguren el cicle de cinema Més enllà del cos amb la projecció de Venus Boyz, un documental sobre el fenomen drag-king i les identitats ambigües i canviants. Una bona oportunitat per començar a trans-formar amb Orgull aquest mes de juny que dedicarem especialment a les reivindicacions de les persones transsexuals. A l'acte d'inauguració comptarem amb la participació de Nuria Castellote (departament de programació de l'IVAC), Artemisia Randazzo (Grup d'Identitat de Gènere i Transsexualitat) i Laura Valero, vocal de participació del Col•lectiu Lambda, que s'encarregarà d'introduir la pel•lícula.


Més enllà del cos. La identitat de gènere al cinema.
No et pots perdre aquesta oportunitat per revisar en pantalla gran i versió original sis títols clau per conéixer com s’ha reflectit la realitat transsexual, transgènere i intersexual al cinema dels últims deu anys. Una selecció de títols recents que aborden la identitat de gènere des de diferents contextos nacionals i heterogenis enfocaments, del documental a la ficció, de la comèdia i el drama al cinema musical.

La mostra, que tindrà lloc fins el 18 de juny, recull a més a més realitats diverses, que representen vivències del gènere certament dispars. D'una banda, el cicle dedica una atenció especial a les i els transsexuals, com Verónica en Enjabonado, Gatita en Desayuno en Plutón, Robert Eads i Lola Cola en Southern Comfort. Homes i dones el sexe biològic dels quals no es correspon amb el seu sexe psicosocial, que senten rebuig cap al gènere que se'ls va imposar al nàixer a la vista dels seus genitals. Dones i homes l'anatomia dels quals està, en definitiva, en contradicció amb la seua identitat... fins que emprenen un procés de reassignació sexual que els permet finalment parèixer com verdaderament sempre han sigut.

D'altra banda, el film argentí XXY posa damunt la taula la realitat intersexual de la mà d'Àlex, que va nàixer en un cos sexualment ambigu i va crèixer amb ell, al negar-se els seus pares a consentir la pràctica -habitual en aquests casos- de la mutilació genital. Per últim, drag-kings, feminitats masculines, identitats ambigues o canviants com les que podem trobar a Venus Boyz, persones que no troben cap conflicte als seus propis cossos sinó en les normes socials que pretenen ajustar-nos als seus patrons: des de la seua concepció del gènere com a pur teatre social, res millor que representar els seus excessos per desenmascarar la funció.

Sense confondre totes aquestes realitats, així, en el calaix de sastre dels cossos no normatius, es veu clarament també allò que pot unir-les: són, en un sentit o un altre, identitats construides més enllà del cos en què habiten, l'existència de les quals bastaria per rebatre el nexe, suposadament directe i natural, entre l'anatomia i el gènere.


CALENDARI DE PROJECCIONS

Dimarts 1 de juny, a les 20 hores / Dijous 3 de juny, a les 22.30 hores
Venus Boyz (Gabriel Baur, 2002)

Divendres 4 de juny, a les 18 hores / Dissabte 5 de juny, a les 22.30 hores
Desayuno en Plutón (Breakfast on Pluto, Neil Jordan, 2005)

Dimarts 8 de juny, a les 18 hores / Dimecres 9 de juny, a les 22.30 hores
Enjabonado (En soap, Pernille Fischer Christensen, 2006)

Dimarts 15 de juny, a les 22.30 hores / Dimecres 16 de juny, a les 18 hores
Hedwig and the Angry Inch (John Cameron Mitchell, 2001)

Dimarts 15 de juny, a les 20 hores / Dimecres 16 de juny, a les 22.30 hores
Southern Comfort (Kate Davis, 2000)

Dijous 17 de juny, a les 22.30 hores / Divendres 18 de juny, a les 20 hores
XXY (Lucía Puenzo, 2007)

Totes les projeccions, a la sala Luis G. Berlanga de l'IVAC-La Filmoteca, edifici Rialto (plaça de l’Ajuntament, 17 de València).
Entrada general: 1,5 / Amb Carnet Jove: 1 / Abonament per a 10 sessions: 10 .

Més informació en http://www.lambdavalencia.org/noticias.php?id=678

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada